YÖRESEL TATLAR

Isırgan Otlu Çılbır

Ege bölgesinin bol çeşitli otlarının değerlendirilmesiyle   ortaya çıkan bu enfes lezzet sabah kahvaltılarında ve aniden   habersiz gelen misafirleriniz için vazgeçilmez bir ikramdır.   Eldiven takıp güzelce saplarının kalın kısımlarından   temizlenen ısırgan otları bir derin bir kaba alınır ve küçük parçalara kesilir. Üzerine aynı şekilde temizlenerek 2 demet  ıspanak doğranır. İsteğe göre bir demet taze soğan ya da 2 adet  orta boy soğan küp küp doğranır. Daha sonra başka bir kapta 2 adet yumurta bir su bardağı süt ve 1 çay bardağı zeytin yağı karıştırılır. İçine 1 paket kabartma tozu arzuya göre tuz yeşillikler katılır. Hafif cıvık bir kıvam olacak şekilde ölçülü olarak un katılır . ( tahmini 2 su bardağı ) .Önceden ısıttığınız 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. Dilerseniz sıcak dilerseniz soğuk servis yapabilirsiniz.

Boşnak Böreği (Pita)

Bölgemizde çoğunluk gösteren balkan göçmenlerimizden olan Boşnakların yaptığı Türkiye’nin hatta Dünyanın dört bir yanına nam salan boşnak böreği; En önemli özelliği oklava ya da merdane kullanmadan el ile en ince şekilde açılmasıdır. Bosna’ da genelde hafif yağlı parça et ile yapılan bu börek buralarda ıspanaklı, Patatesli, peynirli ve kıymalı olarak tercih edilmektedir. Tarifi ; Ilık su un ve tuzu dikkatli bir şekilde karıştırılır. Ve kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. 1 saat kadar üzeri örtülü bir şekilde dinlenmeye bırakılır. Daha sonra bir tencerede soğan baharatlar ve kuşbaşı doğranmış az etler az bir yağ ile kavrulur. Suyu çeken etler  soğumaya bırakılır. Dinlenmeye bırakılan hamur tezgah üzerine alınarak tekrardan yoğrulur ve daha sonra portakal büyüklüğünde parçalara ayrılarak bir yandan tekrar dinlendirilir. Daha sonra parçalara böldüğümüz hamurlar zeytin yağı ile elimizle açarak orta büyüklükte bir 2 cm 3 cm kalınlığında hamurlar elde edilir .  Ve  tezgah üzerine serilen sofra bezi ya da temiz gazete benzeri yağını emecek örtülerin üzerine konur. Bütün hamurlar bu şekilde açıldıktan sonra yastağaca ( yer sofrası ) alınan hamurlar el ile ince bir şekilde çekerek açılır. Daha sonra  hamurun bir kenarından içine soğuttuğumuz etler konur ve hamur diğer boş tarafa doğru döndürülerek  rulo haline getirilir. Yağladığınız büyük sini tepsinin içine resimdeki gibi yerleştirilir . Ve dolan tepsi 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.  Soğuk ayran ile servis edebilirsiniz.

Boşnak Mantısı (Ribitça )

Hamurunun tarifi aynı börek gibidir. Tek fark rulo haline getirilen  hamur ufak ufak parçalara ayrılarak kesilir ve yağlanmış tepsiye  dizilir. Üzerine tekrardan zeytin yağı sürülerek 180 derece fırına  atılır. Ve üzeri kızarana kadar pişirilir. Pişmesi beklenirken yoğurt bir kapta  iyice çırpılır ve içine tuz ve sarımsak doğranarak eklenir tekrardan  çırpılır orta yoğunlukta elde edilen yoğurt pişip tezgaha aldığımız mantının üzerine dökülür. 5 – 20 dakika içinin çekilmesi beklenen mantı ister sıcak ister soğuk olarak servis edilir.

 

 

Sura


Bölgenin yörük kültüründen gelen ve genelde Kurban bayramlarında yapılan bir yemektir. Kuzu veya oğlak etiyle yapılır. Tarifi; Kuzu ya da oğlağın sağ ön kolu ya da kaburga bölümü güzelce tuzla her tarafına yedirecek şekilde ovulur. Kaburga kısmı çok ayrılmadan içi doldurulabilecek şekilde açılır.Bir tarafta ılık su ile yıkanan pirinç tuz, karabiber ve kimyon ile karıştırarak kaburganın içine güzelce doldurun içine yaklaşık 10  12 su bardağı su koyarak açtığınız yeri dikin ve geniş derin bir tepsiye koyun. Etin üzerini kimyon ve karabiberle güzelce sıvayın. Ve  tepsiye 2 su bardağı su koyun ve 200 derece ısıtılmış fırında pişmeye bırakın. Üzeri kızarmış ve i-güzelce pişmiş etinizin dikişini söküp pilavla eti güzelce servis edebilirsiniz.

Zeytin Yağlı Enginar Dolması

Sap ve yaprak kısımları ayıklanmış enginarları limonlu suda   kararmaması için güzelce bekletiyoruz. Daha sonra bir tavanın   içinde küp küp doğranmış soğanları pembeleşinceye kadar   soteliyoruz. Üzerine küp doğranmış 1 adet patates ve havucu   atıyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Üzerine bir su bardağı   bezelyeyi de ekleyip az karıştırıp ocaktan alıyoruz.  Bir kase içinde   enginarları pişirmek için gerekli sosu hazırlıyoruz  ; 2 adet sıkılmış   limon , 1 su bardağı su , tuz 2 yemek kaşığı zeytin yağını iyice karıştırıyoruz. Bir tencereye suda beklettiğimiz enginarları yerleştiriyoruz ve üzerlerine  hazırladığımız garnitürü ekliyoruz. Ve limon suyu ile yaptığımız karışımı üzerine döküp ocağa alyoruz.  Pişen enginarların üzerine ince ince doğradığınız dereotunu da ekleyip soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Deniz Börülcesi Salatası

Bol suda bekletip yıkadığımız deniz börülcelerini ocakta güzelce haşlıyoruz.Daha sonra süzüp kılçıklarını tek tek çekerek ayıklıyoruz. Ayıkladığımız Deniz börülcelerini servis tabağına alıp limon tuz ve sarımsak eklediğimiz zeytin yağlı sos yapıyoruz ve tabağımızın üzerinde gezdiriyoruz. Dilerseniz üzerine çırpılış yoğurt ve yağda kavrulmuş kırmızı biber sosu da dökebilirsiniz. Soğuk meze olarak servis edebilirsiniz.

Düğün Keşkeği

Düğünden bir gün önce ıslatılan buğday, düğün günü sabahtan büyük kazanlar içinde kaynatılmaya başlanır. Kaynatılan buğdaylar ve etler büyük kazanlar içine alınıp tokmaklar yardımıyla kazanın içine vurarak malzemenin iyice erimesi sağlanır. Bu işleme keşkek dövmek denilir. Geleneksel olarak düğün aşçılarının hep birlikte imece usulü ile yapılır. Yorucu bir iş olan keşkek dövme işlemi sonucu etler ve buğday eriyerek özdeşleşir. Et, tahıllarla iç içe geçmiş,neredeyse tamamen yemeğin içinde erimiş durumdadır. Ne kadar uzun süre ve kuvvetle dövülürse o kadar iyi olduğu söylenir. Çok iyi dövülmüş keşkeğe “sakız gibi keşkek“ benzetmesi yapılır. Lifleri iyi ayrılmış etin buğday özüyle birleştiği, bulamaç gibi değil ama kaşıkla tabaktan çekince uzayan bir keşkek, gerçekten de sakız gibi uzar. Günümüzde sırf keşkek dövmek için tasarlanmış keşkek mikserleriyle dövülüyor olsa da geleneksel yöntemlerle dövüleni her zaman daha makbul sayılır. Bu yüzden köylerde genellikle geleneksel olarak tokmaklarla dövülmeye devam etmektedir. Güveç, tencere veya büyük kazanlarda odun ateşinde pişirilir. Yine yöreye göre değişmekle birlikte kırmızı biber, salça, soğan ve yağdan oluşan bir sosla servis yapılır.Genellikle dana etiyle yapılır ama tavuk etiyle de yapılabilir. Yöremize göre keşkek, yanında haşlanmış tavuk, salçalı nohut yemeği, pirinç pilavı, bulgur pilavı ve ayran ile servis edilir. Genellikle kemikli dana etinden yapılan keşkeğin üzerine, kırmızı biber ve tereyağından hazırlanmış sos dökülür.

Soka

Bir Balkan lezzeti olan soka bölgemize Boşnaklar tarafından Gelmiştir. Soğuk meze olarak ya da yemeklerin yanına salata olarak tercih edilmektedir. Temizleyip güzelce yıkanan çarliston ya da etli köy biberlerinin içleri koyun peyniri ile doldurulur ve ağzı hava almayacak kapaklı bir kavanozun içerisine dizilir üzerine önceden ısıtılıp soğutulmuş tuzlu süt biberlerin üzerini kapatacak şekilde dökülür. Ve minimum 1 hafta dinlenmeye bırakılır. Soğuk olarak servis ediniz.

 

 

 

 

Kuru Fasulye

Soğanları küp küp doğruyoruz. Zeytin yağı ve 1 kaşık salça ile güzelce kavuruyoruz. İçine önceden az haşlanmış Küp küp doğranmış kuşbaşı dana eti veya kemikli kuzu etini koyuyoruz. Karıştırıp az birlikte pişiriyoruz. Üstüne akşamdan ıslatılmış ve suyu süzülmüş kuru fasulyeyi koyuyoruz bir Yemeği az geçecek kadar üzerine su tuz ekleyip kısık ateşte pişiriliyor. Tercihinize göre çömlek güveç te de tarifi yapabilirsiniz. İlçemizdeki balkan göçmenleri genelde güveçte yapmaktadır. Sıcak servis ediniz.

 

Zeytin Yağlı Bamya

Bamya güzel bir kapta güzelce bol su ile yıkıyoruz. Tepelerini kesip tekrardan yıkanıp üzerine yarım limon sıkılıp karıştırıldıktan sonra tencereye alınır. Soğanları uzun uzun salataya doğrar gibi doğrayıp üzerine küp küp doğranmış domatesleri ekliyoruz. Zeytin yağ ve tuz ekliyoruz. Kısık ateşte domatesler suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Domatesler suyunu çektikten sonra damak zevkinize göre az sıcak su ilave edip pişirmeye devam edebilirsiniz. Soğuk servis ediniz.

 

 

 

 

Girit Ezmesi


Bölgemize Girit’ ten ve midilliden göçen göçmenlerden gelen lezzetler arasındadır. Genelde meze olarak sunulan bu lezzet. Girit’ten gelen özel peynirle yapılır. Taze fesleğeni Zeytin yağı ile güzelce robottan geçiriyoruz. İçine cevizleri de atıp devam ediyoruz. En son içine peyniri de atıp biraz daha çektikten sonra soğuk meze olarak servis edebilirsiniz.

 

 

 

 

Enginar Izgara

Yaprakları ve sapları ayıklanan enginarlar güzelce limonlu suda bekletilir. Tencerede orta ateşte biraz haşlandıktan sonra Izgaraya atılan enginarlar en sonunda iri iri parçalara ayrılarak servis tabağına alınarak ; üzerine maydanoz taze soğan limon ve tuzu zeytin yağı ile karıştırılarak eklenir. Soğuk servis edebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Sıcak Ot


Bölgemizde yetişen Akkız, Ebegümeci , Hindi bağ gibi baharın serinliklerinde yetişen otlardan Yapılan lezzetlerdendir. Tarif aynı olduğu için otlar damak zevkinize göre değişiklik gösterebilir. Otları suda iyice yıkayıp temizlendikten sonra köklerinden ve kalın saplarından ayıklanır. Tereyağında güzelce kavrulan otun içine sarımsak ve tuz atıp ocaktan alıyoruz. En üstüne sarımsaklı yoğurt ve zeytin yağda kavrulmuş kırmızı biber gezdirebilirsiniz. Sıcak servis ediniz. Dilerseniz aynı otları tencerede iyice kaynatıp süzdükten servis tabağına alabilir. Üzerine yağlı tuzlu limonlu sos hazırlayarak . Soğuk salata olarak da servis edebilirsiniz.

 

 

 

Arap Saçı


Genel olarak lokantalarda Sübye ile birlikte servis edilen arap saçı otu Zeytin yağında soğan ile birlikte kavrulur.Üzerine haşlanmış sübye ilave edilerek kavrulmaya devam edilir. Daha sora ocaktan alarak servis tabağında sıcak olarak servis edebilirsiniz.

 

 

 

Karmaça Böreği

Yufka içine temizleyip haşladığımız Deniz Börülcesini kaşar peynirini ve beşamel sosu ekliyoruz. Be katlayıp rulo muska şeklinde yapıyoruz.Bir kasede yumurtaları iyice çırpıyoruz. İçini doldurduğumuz böreği yumurta, un, yumurta ve galeta ununa bulayarak kızgın yağ içinde iyice kızartıyoruz


mersin escortmersin escort